כששואלים כמה חושים יש, התשובה הראשונה היא חמישה חושים, למעשה אלה הם רק החושים החיצוניים שדרכם אנו חווים את העולם. אך יש לנו גם חושים פנימיים שמודיעים לנו על רעב, צמא, חום, קור וכאב ומאפשרים לנו לנוע, בלי להשקיע בכך מחשבה מודעת.

אחד מהם הוא חוש שיווי המשקל (המערכת הווסטיבולרית), זהו חוש שאנו כמעט לא חושבים עליו אך לא נוכל להסתדר בלעדיו. הוא זה שמאפשר לנו לנוע במרחב, לשמור על מרכז הכובד ולא ליפול.

מדובר במערכת שנמצאת באוזן הפנימית ומחוברת למח הקטן ולגזע המח והיא שומרת על יציבות הגוף מול כוח הכבידה ועוזרת למקד את הראיה בזמן התנועה. מערכת שיווי המשקל היא חלק ממערכת תחושת התנועה (המערכת הפרופריוספטיבית) שאחראית על בניית מפה פנימית של אברי הגוף והיחס ביניהם. המערכת הזו מאפשרת לנו לאמוד כוח ומרחק. בזכותה למשל, כשאנו עולים במדרגות אנחנו לא צריכים להסתכל על הרגליים בזמן העלייה ואנו יודעים היכן להניח את הרגל ובאיזה עוצמה.

היכולת לשמור על שיווי משקל במרחב תורמת לביטחון העצמי. התחושה שאני יכול לנוע תוך מוגנות ושמירת הבטחון האישי משמעותית. היא חשובה בעיקר לילדים בגיל הרך שמפתחים את יכולות התנועה ורוכשים אבני דרך התפתחותיות חדשות: הליכה, קפיצה, ריצה, דילוג וכו'

איך מפתחים אותה? התנסויות מגוונות בגן המשחקים – נדנדות, הליכה על קורה , מגלשה הן התנסויות למערכת התנועה. כדי לפתח את מערכת תחושת התנועה צריך לבצע מטלות שדורשות משיכה, דחיפה, הרמה או נשיאת משקל על הידיים. טיפוס, מתקני תליה לסוגיהם, שכיבה על המגלשה ומשיכה כלפי מעלה יפתחו מערכת זו.

גם בבית או בדרך אפשר למצוא הזדמנויות לשכלל את יכולות שיווי המשקל- הליכה על גדר  או על שפת המדרכה, קפיצה ממדרגה למדרגה, קפיצה בין מרצפות, הליכה על שורת כסאות קטנים או שרפרפים ועוד. אפשר לחזור מהגן הביתה כל פעם בדרך אחרת: בדילוג, בריצה, בקפיצות, בהליכה לאחור וכד'.

הגדולים יותר יכולים להשתמש בקפיצה בחבל, להתלות על מתח, וגם… לעזור בבית.

סידור קניות, טאטוא, שטיפת רצפה, הרמה של חפצים כבדים וסידור במקום ,כל אלו נותנים לגוף עוד מידע פנימי שמפתח את יכולת תכנון התנועה.

שמירה על שיווי משקל קשורה ,ככל הנראה, גם ליכולת שמירה על הריכוז משום שהדרישה לשמור על יציבה ולהגיע לאיזון פנימי דורשת משאבי קשב. כך שפעילות גופנית שכוללת תנועה או הפעלת כוח כנגד התנגדות, יכולה לתרום להעלאת רמת העוררות וגיוס משאבי קשב. לכן מומלץ לבצע פעילות גופנית לפני הכנת ש"ב או כל מטלה שדורשת חשיבה וריכוז.

נעמה יוסליס – מרפאה בעיסוק, גוונים

החוש השישי

לוגו של גוונים חוסן

 

מרכז טיפול ייעוץ והדרכה,

שמטרתו לאפשר טיפול מקצועי,

מותאם אישית ונגיש לכלל תושבימועצה אזורית בנימין

​All rights reserved